



Dodajte tejto talianskej klasike trošku luxusu značky Lindt a vytvorte úchvatný dezert s vrstvami dlhých piškót namáčaných do kávy, sladkým krémom a roztopenými bonbónmi LINDOR Chocolate Truffles.
Tip od chocolatiera
Namiesto Amaretta môžete vyskúšať kávový likér (napríklad Kahlua) a namiesto bonbónov LINDOR Milk Chocolate Truffles môžete použiť naše luxusné bonbóny LINDOR Stracciatella. Presný počet bonbónov (na ozdobenie) a dlhých piškót (na vrstvenie) bude závisieť od veľkosti a tvaru použitej nádoby. Tento recept môžete pripraviť aj bez lepku použitím bezlepkových dlhých piškót. Ak tento recept pripravujete pre niekoho, kto je na bezlepkovej strave, vždy si pozrite štítok výrobcu a uistite sa, že jednotlivé prísady neobsahujú lepok.
* POZNÁMKA: Tento recept obsahuje alkohol, a preto nie je vhodný pre deti alebo tehotné ženy.
Ingrediencie
- 300 ml čerstvo uvarenej a vychladenej silnej kávy
- 3 čajové lyžičky rumu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 350 g mascarpone
- 50 g krupicového cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 3 polievkové lyžice Amaretta
- Približne 16 dlhých piškót (pozrite si tip)
- 7 na štvrtiny nakrájaných bonbónov LINDOR 60 % Dark Chocolate Truffles
- 1 až 2 tabuľky horkej čokolády Lindt EXCELLENCE 70 % Cocoa Dark Chocolate
- Zdobenie:
- Približne 16 na polovicu nakrájaných bonbónov LINDOR Milk Chocolate Truffles (pozrite si tip)
- Kakaový prášok na posypanie
Metóda
-
V plytkej miske zmiešajte kávu s rumom a odložte ju nabok.
-
Vo veľkej mise vymiešajte smotanu na šľahanie, kým sa nevytvoria mäkké kopčeky. Odložte ju nabok.
-
V ďalšej miske miešajte približne 2 minúty alebo dohladka mascarpone s cukrom, vanilkovým extraktom a Amarettom. Postupne primiešavajte šľahačku, kým nevznikne hladká krémová zmes.
-
Dlhé piškóty po jednej do polovice namáčajte do kávy s rumom. Dajte si záležať na tom, aby boli namočené oba konce, no nenechávajte ich ponorené príliš dlho, aby sa nerozpadli (chcete, aby absorbovali chuť a zároveň zostali v celku; farba by sa mala zľahka zmeniť a mali by trochu zmäknúť).
-
Namočené dlhé piškóty naukladajte na dno 1,25 l oválnej nádoby (zopár piškót možno budete musieť prelomiť, aby sa presne zmestili, alebo budete musieť namočiť ďalšie, aby ste pokryli celé dno).
-
Na piškóty rozotrite polovicu krému s mascarpone, vyhlaďte ho zadnou stranou lyžice a vytvorte rovnomernú vrstvu tak, aby ste prekryli všetky piškóty.
-
Pomocou jemného strúhadla nastrúhajte na celú vrchnú vrstvu tabuľky horkej čokolády Lindt EXCELLENCE 70 % Cocoa Dark Chocolate (podľa tvaru nádoby možno budete potrebovať 2). Navrch rovnomerne nasypte nakrájané bonbóny LINDOR 60 % Dark Chocolate Truffles.
-
Namočte zvyšné dlhé piškóty a pridajte ich navrch (v prípade potreby ich ešte namáčajte). Na ne rozotrite zvyšný krém s mascarpone a vyhlaďte ho ako predtým. Dezert ozdobte na polovicu nakrájanými bonbónmi LINDOR Milk Chocolate Truffles a posypte ho kakaovým práškom. Prikryte ho a nechajte chladnúť minimálne 6 hodín alebo cez noc.
-
Podávajte chladený, prípadne ho 30 minút pred podávaním vyberte z chladničky, aby sa zahrial na izbovú teplotu, ak vám tak lepšie chutí.