Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Čokoládová brioška babka

Babka je tradičná židovská brioška alebo koláč pôvodom z Poľska, ktorý sa preslávil po celom svete. Pochuťte si na nádherných sladkých pletencoch ochutených škoricou a dekadentnou horkou čokoládou. Pochúťka na raňajky, brunch alebo ako maškrta.

 

Tip od chocolatiera

Výborná je s čerstvým bobuľovým ovocím, no horkú čokoládu EXCELLENCE 70 % Cocoa Dark Chocolate môžete tiež vymeniť za čokoládu EXCELLENCE Raspberry Intense a dopriať si ovocnú príchuť.

Na 2 dávky

Stredné
12 - 16 ľudí

Ingrediencie

  • 3 polievkové lyžice teplej vody
  • 3 polievkové lyžice krupicového cukru
  • 1 polievková lyžica aktívneho sušeného droždia
  • 150 ml teplého mlieka
  • 3 veľké vajcia
  • 50 g roztopeného a vychladeného nesoleného masla
  • 440 g univerzálnej múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
  • Plnka:
  • 100 g nakrájanej tmavej čokolády Lindt EXCELLENCE 70 % Cocoa Dark Chocolate
  • 40 g polovíc vlašských orechov (voliteľné)
  • 65 g krupicového cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 65 g nesoleného masla izbovej teploty

Metóda

Krok 1.

Vymastite dve formy s rozmermi 23 x 13 cm (2 l) a položte do nich papier na pečenie. Dbajte na to, aby papier po bokoch prečnieval v dostatočnej dĺžke.

Krok 2.

Do misky mixéra pridajte vodu, 1 čajovú lyžičku cukru a droždie. Zmes nechajte odstáť 8 až 10 minút alebo dovtedy, kým nespení.

Krok 3.

Pridajte mlieko, 2 vajcia a roztopené maslo.

Krok 4.

V ďalšej miske zmiešajte múku, zvyšný cukor a soľ.

Krok 5.

Tieto prísady pridajte do zmesi s vajcom a pomocou nadstavca s hákom na miesenie mieste cesto pri nízkej rýchlosti 3 až 4 minúty.

Krok 6.

Zoškrabte cesto zo stien misky a miešajte pri strednej rýchlosti 5 až 7 minút alebo dovtedy, kým nebude hladké a elastické (cesto by nemalo byť suché, no ani lepkavé).

Krok 7.

Vložte ho do vymastenej misky, prikryte ho fóliou a nechajte vykysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo kým nebude mať dvojnásobný objem.

Krok 8.

Medzitým pripravte plnku. Do kuchynského robota vložte nakrájanú čokoládu s vlašskými orechmi (ak ich chcete použiť), cukrom a škoricou. Všetko nahrubo pomeľte.

Krok 9.

Zmes nasypte do misky a vmiešajte zmäknuté maslo, kým sa celá zmes dobre neprepojí.

Krok 10.

Na zľahka pomúčenom povrchu vyvaľkajte zvyšok cesta na obdĺžniky s rozmermi 38 x 28 cm.

Krok 11.

Pomocou stierky alebo zadnej strany lyžice rozotrite škoricovo-čokoládovú plnku na cesto v rovnomernej vrstve, pričom nechajte približne 1 cm okraje.

Krok 12.

Od dlhšieho konca začnite cesto pevne rolovať do valca. Cesto po dĺžke rozrežte na dve polovice a vytvorte dva valce. Každý valec potom ešte raz rozrežte na polovicu a položte ich všetky odrezanou stranou nahor vedľa seba. Vrchné konce stlačte dokopy, polovice potom navzájom pevne preplietajte a vytvorte pletenku (odrezanú stranu sa snažte otáčať nahor, aby bolo vidno vrstvy cesta a plnky, čím sa vytvorí ozdobný zatočený efekt). Tento postup zopakujte s druhým valcom.

Krok 13.

Každú pletenku položte do pripravenej formy. Prikryte ich a nechajte kysnúť 35 až 40 minút alebo dovtedy, kým nedosiahnu po vrchnú hranu formy. Rúru predhrejte na 190 °C/170 s ventilátorom.

Krok 14.

Zvyšné vajce vymiešajte so šľahačkou a touto zmesou briošky dôkladne potrite (vďaka tomu budú krásne lesklé).

Krok 15.

Približne 30 minút alebo dozlata ich pečte v strede rúry (ideálne kontrolujte kuchynským teplomerom, či je vnútorná teplota v strede 90 °C).

Krok 16.

Briošky nechajte 10 minút chladnúť vo formách a potom ich otočte a vyklopte na rošt, aby úplne vychladli.

Recenzie

Write Your Own Review
You're reviewing: Čokoládová brioška babka