Luxusný diabolsky dobrý koláč

Majstri chocolatieri zo spoločnosti Lindt vytvorili najdekadentnejší a diabolsky dobrý koláč s čokoládovo-syrovou plnkou a bohatou čokoládovo-kávovou polevou. A to nie je všetko – nechýba ani nádherná dekorácia zo zlatých lístkov.

 

Tip od chocolatiera

Na dosiahnutie hladkej čokoládovej polevy koláč polejte hneď po zapracovaní masla. 

Stredné
12 ľudia

Ingrediencie

  • Koláč:
  • 100 g najemno nakrájanej horkej čokolády Lindt EXCELLENCE 70 % Dark Chocolate
  • 60 g preosiateho kakaového prášku
  • 250 ml čerstvo uvarenej kávy
  • 200 g nesoleného masla izbovej teploty
  • 235 g krupicového cukru
  • 140 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 325 g univerzálnej múky
  • 1 čajová lyžička prášku na pečenie
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 175 ml cmaru
  • Čokoládovo-syrová plnka:
  • 250 g plnotučného smotanového syra izbovej teploty
  • 45 g nesoleného masla izbovej teploty
  • 30 g preosiateho kakaového prášku
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 100 g roztopenej a vychladenej horkej čokolády Lindt EXCELLENCE 70 % Dark Chocolate
  • 265 g preosiateho mletého cukru
  • 80 g kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • Kávová poleva:
  • 200 g najemno nakrájanej horkej čokolády Lindt EXCELLENCE 70 % Dark Chocolate
  • 200 ml smotany na varenie
  • 75 g masla izbovej teploty, nakrájaného na kocky
  • Zdobenie:
  • 2 až 3 hárky zlatých lístkov
  • 1 nerozbalený medvedík Lindt GOLD TEDDY

Metóda

Krok 1.

Príprava diabolsky dobrého čokoládového koláča: Predhrejte rúru na 180 °C/160 s ventilátorom/značka plynu. Vymastite a pomúčte tri okrúhle formy na koláč s priemerom 23 cm a naspodok dajte papier na pečenie. Odložte ich nabok.

Krok 2.

Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok na pečenie, sódu bikarbónu a soľ. Misu odložte nabok.

Krok 3.

V tepluvzdornej miske zmiešajte nakrájanú čokoládu a kakaový prášok. Zmes zalejte horúcou kávou. Nechajte ju 2 minúty odstáť. Vymiešajte ju dohladka a nechajte vychladnúť.

Krok 4.

V miske mixéra rozmiešajte maslo a všetok cukor, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Postupne pridávajte vajcia a miešajte, kým sa celá zmes neprepojí. Primiešajte vanilkový extrakt a potom vychladenú čokoládovú zmes.

Krok 5.

Mixér nastavte na nízku rýchlosť a postupne na trikrát pridávajte suchú zmes a na dvakrát cmar, pričom začnite a skončite suchou zmesou. Medzi jednotlivými krokmi misku zoškrabte.

Krok 6.

Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených foriem a vrchnú časť vyhlaďte. Pečte 25 – 30 minút alebo dovtedy, kým zo stredu koláča nevytiahnete čistú špajdľu. Koláče nechajte úplne vychladnúť vo formách na rošte. Vyberte ich z foriem.

Krok 7.

Čokoládovo-syrová plnka: Elektrickým mixérom vymiešajte smotanový syr, kým nebude ľahký a nadýchaný. Dohladka vymiešajte maslo. Primiešajte roztopenú a vychladenú čokoládu, kakaový prášok a mletý cukor a cesto dôkladne premiešajte. Primiešajte kyslú smotanu a vanilkový extrakt, kým nebude mať cesto krémovú konzistenciu. Ak je plnka príliš mäkká na natieranie, nechajte ju na 15 až 20 minút stuhnúť v chladničke.

Krok 8.

Jeden koláč položte na rovnú dosku alebo tácku a navrch rozotrite polovicu plnky. Naň položte druhý koláč a navrch rozotrite zvyšok plnky. Úplne navrch položte tretí koláč. Všetko prikryte a pred poliatím polevou nechajte plnku chladnúť 2 až 3 hodiny.

Krok 9.

Poleva: do malého kastrólika nalejte smotanu, zohrejte ju na strednej teplote a miešajte ju, kým sa z nej nezačne pariť. Odložte ju zo sporáka a vmiešajte nakrájanú čokoládu a maslo, kým nevznikne hladká zmes.

Krok 10.

Koláč položte na stojan nad dosku alebo tácku dostatočne veľkú na to, aby zachytila prebytočnú polevu. Polevu nalejte na vrchnú časť a rozotrite ju stierkou. Koláč vložte na 1 až 2 hodiny do chladničky, aby poleva stuhla.

Krok 11.

Koláč preložte na rovnú servírovaciu tácku. Ozdobte ho zlatými lístkami a medvedíkom Lindt GOLD TEDDY.

Recenzie

Write Your Own Review
You're reviewing: Luxusný diabolsky dobrý koláč