FAQ


OBJEDNÁVKY
1. Úprava/zrušenie objednávky
Doručenie domov – v prípade potreby zrušenia objednávky alebo úpravy nás prosím kontaktujte prostredníctvom e-mailu: onlineshop-sk@lindt.com. Úpravy zahŕňajú zmeny počtu objednaných produktov, ich úplné odstránenie so zoznamu či pridanie neobjednaných produktov.
2. Registrácia/objednávka bez registrácie
U nás si môže objednávku zrealizovať každý i bez registrácie. Našim cieľom je, aby ste sa pri nakupovaní cítili pohodlne, bez nátlaku a poskytnutia súkromných údajov. Pri dokončení objednávky, avšak, potrebujeme zopár údajov z dôvodu efektívneho vybavenia Vašej objednávky.
3. Spracovanie objednávky
O stave Vašej objednávky budete vždy aktuálne informovaný prostredníctvom e-mailovej adresy, ktorú ste nám poskytli pri jej potvrdení. Radi Vám zodpovieme na dodatočné otázky, neváhajte nás preto kontaktovať na: onlineshop-sk@lindt.com.
4. Faktúra
K získaniu faktúry k Vašej objednávke, prosím, nezabudnite zvoliť túto možnosť pri dokončení objednávky. Po vyplnení údajov o Vašej firme Vás prosíme o dôkladnú kontrolu. Faktúru následne obdržíte spolu s Vašou objednávkou.
5. Ochrana osobných údajov
V každom kroku Vášho online nakupovania sa staráme o ochranu Vašich osobných údajov.
Naše webové stránky využívajú SSL šifrovanie, ktoré zabezpečuje ochranu všetkých poskytnutých osobných údajov voči tretím stranám. Údaje, Vami poskytnuté, budú nami použité na vybavenie objednávky a prípadne na zlepšenie našich služieb. Viacej informácií ohľadom ochrany osobných údajov môžete nájsť v Obchodných podmienkach. Plne rešpektujeme Vaše súkromie, a preto postupujeme také opatrenia k najlepšiemu zabezpečeniu. LINDT & SPRÜNGLI využíva cookies z viacerých dôvodov, najmä k podpore funkčnosti našich internetových stránok a k pochopeniu, ako návštevníci našich stránok využívajú k reklame šitej na mieru.
PLATBA
1. Dostupné platobné metódy
Záleží nám na Vašom komforte pri nakupovaní a preto sa snažíme neustále zlepšovať naše podmienky. Aktuálne je možné platiť iba online pomocou:
- Platobnej karty
- Apple Pay, Google Pay
DORUČOVACIA SLUŽBA
1. Doručenie domov
Doba dodania: Doba dodania produktov, ktoré sú skladom, sú 2-4 pracovných dní.
Cena za dodanie: Objednávky nad hodnotu 25€ sú doručované zadarmo.
Pri nižšej čiastke sú započítané náklady na dopravu – tie sú vo výške 3,50€.
Kým bude Váš balík doručený?
Naše produkty zasielame prostredníctvom nášho zazmluvneného logistického partnera DPD.
Rád by som balík doručil ako darček.
V prípade, že by ste balík Lindt radi darovali ako darček, uveďte do poznámky Vašu požiadavku, aby sme na to brali ohľad pri spracovaní vašej požiadavky.
2. Cool letná doprava
Zásielky sú v lete často vystavované vyšším teplotám ako zvyčajne. Preto, že nám v Lindt záleží predovšetkým na kvalite, a to bez ohľadu na počasie, nájdete v každej objednávke špeciálne chladiace vrecká, ktoré majú za úlohu chrániť čokoládu pred vysokými teplotami. V horúcich letných dní môžete chladiace vrecká použiť opakovane, jednoducho ich pred tým vložíte do mrazničky – približne na 6 hodín.
REKLAMAČNÝ PORIADOK
1. Vrátenie objednávky
V prípade, že naše produkty nesplnili vaše očakávania, máte zo zákona nárok na vrátenie objednávky do 14 dní bez uvedenia dôvodu. Prosíme Vás, v takomto prípade, o zaslanie Oznámenia prostredníctvom Vášho e-mailu na našu kontaktnú adresu onlineshop-sk@lindt.com, alebo prostredníctvom pošty na adresu: Lindt &Sprüngli (CEE) s.r.o. – organizačná zložka, so sídlom Žižkova 9, 811 02 Bratislava – Staré mesto, Slovenská republika. Vašu platbu Vám do 14 dní odo doručenia tohto oznámenia vrátime v tej istej forme ako bola uhradená objednávka.
2. Sťažnosť
Všetci zamestnanci spoločnosti Lindt &Sprüngli sa usilujú o čo najpozitívnejšie zážitky našich zákazníkov. Je nám veľmi ľúto, ak naše produkty nie sú podľa Vášho očakávania. V takomto prípade môžete podať i sťažnosť na adrese: onlineshop-sk@lindt.com alebo prostredníctvom pošty na adresu: Lindt &Sprüngli (CEE) s.r.o. – organizačná zložka, so sídlom Žižkova 9, 811 02 Bratislava – Staré mesto, Slovenská republika. Toto oznámenie by malo obsahovať Vaše meno, priezvisko, e-mailovú adresu, korešpondenčnú adresu, číslo objednávky, dátum nákupu, copy pokladničného dokladu a dôvod sťažnosti. Počas 14 dní Vašu sťažnosť vybavíme.
SVET ČOKOLÁDY – PRODUKTY
1. Ako uskladňovať čokoládu?
Veríme, že naša čokoláda je tá najlepšia na celom svete. Majstri čokolády Lindt nepretržito pracujú na nových receptoch a zaisťujú čerstvosť naprieč celou produkciou i distribúciou. Chceme, aby naša jedinečná delikátna čokoláda spríjemnila Vaše sladké momenty. ???? Pamätajte, že naše produkty sú náchylné na vysokú teplotu. Vhodná skladovacia teplota na skladovanie našich čokolád je 16° až 18° C. K plnému pôžitku z ich lahodnej chute, prosíme o skladovanie pri uvedenej teplote.
2. Alergény
Zoznam alergénov nájdete pri každom produkte, či už na online stránkach v zložení alebo priamo na obaloch našich produktov. Prosíme aby ste alergénom venovali väčšiu pozornosť pri objednávke. Záleží nám na Vašej bezpečnosti.
3. Bezlepkové produkty
Lepok môže byť obsiahnutý v mnohých produktoch, ktoré Lindt &Sprüngli ponúka, či už v podobne prísad z cereálií alebo zložky pšenice. Napriek tomu, že naše produkty s vysokým obsahom kakaa, ako napríklad Lindt Excellence 70%, lepok neobsahujú, nie sú tieto produkty označené ako „bezlepkové“ z dôvodu štandardom, ktoré by tieto produkty mali spĺňať. Dokým naše produkty takéto označenie nemajú, prosíme zákazníkov s bezlepkovou diétou, aby naše produkty nekonzumovali, ani nevyhľadávali rady lekárov k vyjadreniu možnosti alergických reakcií. Je nám veľmi ľúto, že sú ľudia, ktoré si nemôžu vychutnať naše produkty, a preto veríme, že v budúcnosti prídeme na trh s ponukou prispôsobeným rôznym diétnym požiadavkám.
4. Dátum spotreby čokolády
Minimálna trvanlivosť odosielaných produktov sú 3 mesiace, pokým je produkt v zľave, môže byť minimálna trvanlivosť kratšia a v takom prípade je uvedená vždy pri konkrétnom produkte. Tieto prípady by mali byť veľmi zriedkavé. Keď je na produkte označená minimálna trvanlivosť napríklad do konca septembra, znamená to, že minimálne trvanlivosť do posledného dňa v mesiaci september, do kedy môže byť produkt bezpečne konzumovaný.
5. Používa spoločnosť Lindt & Sprüngli palmový olej a je tento olej z udržateľných zdrojov?
Palmový olej, olej z palmových jadier a ich frakcie sa v obmedzenom množstve používajú v niektorých náplniach našej čokolády. Lindt & Sprüngli nakupuje menej ako 0,01 % celosvetovej úrody palmového oleja.
Hoci sú tieto produkty dôležité pre svoje vlastnosti súvisiace s rozpúšťaním a neutrálnou chuťou, ich výroba za nekontrolovaných podmienok môže byť spojená s problémami environmentálnej a sociálnej udržateľnosti, vrátane odlesňovania a premeny rašelinísk, straty biodiverzity, vykorisťovania pracovníkov a nepriaznivých dopadov na miestne komunity a pôvodné obyvateľstvo. Palmový olej však možno vyrábať zodpovedne, pokiaľ sa pestuje vo vhodných oblastiach a s náležitým rešpektom k životnému prostrediu a k miestnej komunite.
Palmový olej je rastlinný olej s vysokou výťažnosťou. Pri porovnaní so sójou, repkou a slnečnicou potrebuje palmový olej na produkciu rovnakého objemu výrazne menej pôdy. Uvedomujeme si, že zákaz a nahradenie palmového oleja inými plodinami by si vyžiadalo vyčlenenie väčšieho množstva pôdy na výrobu rastlinného oleja na celom svete, pravdepodobne na úkor prírodnej lesnej pôdy. Sme presvedčení, že najlepším spôsobom, ako chrániť a obnovovať dažďové pralesy a ohrozené biotopy, je podniknúť kroky vedúce k udržateľnejšej výrobe palmového oleja. Z týchto dôvodov nakupujeme len palmový olej certifikovaný podľa udržateľného štandardu Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO) (v Európe: „Segregated“ model dodávateľského reťazca RSPO; v USA: kombinácia „Segregated“ a „Mass Balance“) a na obaloch našich výrobkov použitie palmového oleja vždy deklarujeme. Tu sa dozviete viac.
6. Odkiaľ pochádza naše kakao?
Srdcom našej čokolády sú kakaové bôby. Vedieť, ktorý z mnohých rôznych pôvodov kakaových bôbov najlepšie prispeje k charakteristickej chuti výrobku, je schopnosť, ktorú sme v priebehu času zdokonaľovali. Zásadný rozdiel je medzi kakaom konzumným a kakaom jemnej chuti. Spotrebné kakao je kakao s výraznou chuťou. Tvorí najväčší podiel (90 až 95 %) celkovej svetovej produkcie kakaa a pestuje sa predovšetkým v západnej Afrike. Spoločnosť Lindt & Sprüngli používa bôby Forastero (konzumné kakao) z Ghany. Zvyšných 5 až 10 % celosvetovej úrody kakaa tvorí kakao jemnej chuti. Jemné aromatické kakao je vysoko kvalitné kakao s jemnou arómou. Pestuje sa najmä v Latinskej Amerike a Karibiku. Spoločnosť Lindt & Sprüngli používa jemné aromatické kakaové bôby (Criollo a Trinitario) z Ekvádoru, Madagaskaru, Dominikánskej republiky, Papuy – Novej Guinei a Peru. Vo všetkých krajinách, odkiaľ kakaové bôby odoberáme, je zavedený náš vlastný program udržateľnosti, Farmársky program Lindt & Sprüngli.
V roku 2020 po dosiahnutí nášho cieľa získavať 100 % kakaových bôbov prostredníctvom Farmárskeho programu, sme v roku 2021 tento program rozšírili o kakaové maslo z Pobrežia slonoviny. Ide o významné kroky na ceste k nášmu cieľu získavať do roku 2025 všetky naše kakaové výrobky (bôby, maslo, prášok a čokoládovú hmotu) prostredníctvom programov udržateľnosti.
Ďalšie informácie.
7. Čo robí spoločnosť Lindt & Sprüngli pre udržateľné získavanie kakaových bôbov?
V roku 2008 sme zaviedli Farmársky program Lindt & Sprüngli v Ghane a v nasledujúcich rokoch v ostatných krajinách, kde nakupujeme kakaové bôby (Ekvádor, Dominikánska republika, Madagaskar, Papua – Nová Guinea a Peru), aby sme podporovali našich pestovateľov kakaa, ich rodiny a miestne komunity. Tri hlavné ciele programu sú zvýšiť pružnosť pestovateľov, znížiť riziko detskej práce a zachovať biologickú rozmanitosť a prírodné ekosystémy. Ďalšie informácie tu.
8. Okrem kakaových bôbov sa pri výrobe čokolády používa tiež kakaové maslo a kakaový prášok, ako udržateľné sú tieto suroviny?
Spoločnosť Lindt & Sprüngli si dala za cieľ do roku 2025 nakupovať 100 % svojho kakaa (bôbov, masla, prášku a čokoládovej hmoty) prostredníctvom programov udržateľnosti.
Po dosiahnutí cieľa nákupu 100 % kakaových bôbov prostredníctvom nášho Farmárskeho programu Lindt & Sprüngli v roku 2020 sme program v roku 2021 rozšírili na kakaové maslo. V roku 2022 už bolo možné nakupovať prostredníctvom nášho programu aj malé množstvo kakaového prášku, tým sa krok za krokom blížime k dosiahnutiu nášho cieľa do roku 2025.
9. Ako udržateľné je balenie našej čokolády?
Spoločnosť Lindt & Sprüngli spolupracuje na niekoľkých obalových iniciatívach smerujúcich ku splneniu piatich cieľov pokrývajúcich dopad obalu po celý čas jeho životného cyklu, od nákupu surovín po návrh možností recyklácie alebo opakovaného použitia. Tak napríklad plánujeme do roku 2025 nakupovať 100 % obalov na báze buničiny a papiera z certifikovaných udržateľných dodávateľských reťazcov a dosiahnuť to, aby sa 100 % našich obalov dalo recyklovať alebo opakovane použiť. Okrem inovatívnych obalových riešení, ktoré priebežne zavádzame, tiež aktívne meníme naše produktové portfólio, aby sme znížili hmotnosť obalu a množstvo odpadu vznikajúce pri jeho výrobe, a minimalizovali množstvo zničených obalov. Čokoláda je krehký výrobok, ktorý musí byť optimálne chránený pred vplyvmi prostredia. Preto musíme pri vývoji nových obalov mať vždy na zreteli kritériá udržateľnosti, bezpečnosti potravín a kvality.
10. Ako bojuje spoločnosť Lindt & Sprüngli proti odlesňovaniu dažďových pralesov spôsobenému pestovaním kakaa?
Pestovanie kakaa predstavuje vysoké riziko straty biodiverzity z dôvodu odlesňovania alebo farmárskych praktík poškodzujúcich životné prostredie. Uvedomujeme si svoju zodpovednosť a chceme prispieť k tomu, aby sa zabránilo odlesňovaniu hnanému potrebou pestovať viac kakaa. Preto sme v roku 2019 zaviedli program Kakao bez odlesňovania a akčný plán na poľnohospodárske využívanie lesov.
Hlavné ciele nášho akčného plánu na pestovanie kakaa sú:
- Nenakupovať kakao pestované v oblastiach chránených podľa miestnych zákonov.
- Nepodporovať rozširovanie plôch na pestovanie kakaa do oblastí vymedzených prístupom High Carbon Stock (HCS) alebo rovnocenným prístupom.
- Poľnohospodársko-lesnícke systémy na produkciu kakaa.
- Podporovať komunitnú ochranu a obnovu lesa.
11. Aké ciele si spoločnosť Lindt & Sprüngli stanovila v oblasti riešenia klimatických zmien?
Riadenie a vykazovanie emisií skleníkových plynov (GHG) v spoločnosti Lindt & Sprüngli je historicky zamerané na emisie z výroby čokolády v našich závodoch (v rozsahu 1 a 2). Vzhľadom na náš priamy vplyv to bol logický prvý krok. Teraz zásadne meníme náš prístup, aby zodpovedal najlepším dostupným vedeckým poznatkom o riešení klimatickej zmeny a zohľadňoval našu kompletnú uhlíkovú stopu, vrátane emisií z celého nášho hodnotového reťazca (rozsah 3). V dôsledku toho sa spoločnosť Lindt & Sprüngli v roku 2021 zaviazala definovať vedecky podložené ciele (SBT), vrátane krátkodobého cieľa zníženia emisií a cieľa dosiahnuť nulové čisté emisie v dlhodobom horizonte. V tomto roku sme naše ciele predložili iniciatíve Science Based Targets (SBTi) a oznámime ich v druhej polovici roku 2023.
V medziobdobí sme sa zaviazali dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov v našom výrobnom procese o 2 % ročne oproti úrovni roku 2020 na tonu produkcie. V roku 2022 sme dosiahli celkové zníženie o 21 % pri porovnaní s úrovňou v roku 2020.
12. Zaviazala sa spoločnosť Lindt & Sprüngli k udržateľným obchodným praktikám?
Áno. Všetky informácie o našom záväzku udržateľnosti nájdete na našich webových stránkach. Spoločnosť Lindt & Sprüngli každoročne zverejňuje správu o udržateľnosti, v ktorej informuje o pokroku v plnení svojich záväzkov. Ďalšie informácie nájdete na našich firemných webových stránkach.
KONTAKT
1. Ako nás môžete kontaktovať?
Ak máte akékoľvek otázky, ktoré neboli zodpovedané v sekcii FAQ, tak naši zamestnancami vám ochotne pomôžu. Prosím kontaktujte nás na: onlineshop-sk@lindt.com, +421 220 924 150
ĎALŠIE PRÍSADY VO VÝROBKOCH LINDT
1. Používa spoločnosť Lindt & Sprüngli palmový olej a je tento olej z udržateľných zdrojov?
Palmový olej, olej z palmových jadier a ich frakcie sa v obmedzenom množstve používajú v niektorých náplniach našej čokolády. Lindt & Sprüngli nakupuje menej ako 0,01 % celosvetovej úrody palmového oleja.
Hoci sú tieto produkty dôležité pre svoje vlastnosti súvisiace s rozpúšťaním a neutrálnou chuťou, ich výroba za nekontrolovaných podmienok môže byť spojená s problémami environmentálnej a sociálnej udržateľnosti, vrátane odlesňovania a premeny rašelinísk, straty biodiverzity, vykorisťovania pracovníkov a nepriaznivých dopadov na miestne komunity a pôvodné obyvateľstvo. Palmový olej však možno vyrábať zodpovedne, pokiaľ sa pestuje vo vhodných oblastiach a s náležitým rešpektom k životnému prostrediu a k miestnej komunite.
Palmový olej je rastlinný olej s vysokou výťažnosťou. Pri porovnaní so sójou, repkou a slnečnicou potrebuje palmový olej na produkciu rovnakého objemu výrazne menej pôdy. Uvedomujeme si, že zákaz a nahradenie palmového oleja inými plodinami by si vyžiadalo vyčlenenie väčšieho množstva pôdy na výrobu rastlinného oleja na celom svete, pravdepodobne na úkor prírodnej lesnej pôdy. Sme presvedčení, že najlepším spôsobom, ako chrániť a obnovovať dažďové pralesy a ohrozené biotopy, je podniknúť kroky vedúce k udržateľnejšej výrobe palmového oleja. Z týchto dôvodov nakupujeme len palmový olej certifikovaný podľa udržateľného štandardu Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO) (v Európe: „Segregated“ model dodávateľského reťazca RSPO; v USA: kombinácia „Segregated“ a „Mass Balance“) a na obaloch našich výrobkov použitie palmového oleja vždy deklarujeme. Tu sa dozviete viac.
ZAUJÍMAVOSTI O NAŠICH VÝROBKOCH
1. Odkiaľ pochádza naše kakao?
Srdcom našej čokolády sú kakaové bôby. Vedieť, ktorý z mnohých rôznych pôvodov kakaových bôbov najlepšie prispeje k charakteristickej chuti výrobku, je schopnosť, ktorú sme v priebehu času zdokonaľovali. Zásadný rozdiel je medzi kakaom konzumným a kakaom jemnej chuti. Spotrebné kakao je kakao s výraznou chuťou. Tvorí najväčší podiel (90 až 95 %) celkovej svetovej produkcie kakaa a pestuje sa predovšetkým v západnej Afrike. Spoločnosť Lindt & Sprüngli používa bôby Forastero (konzumné kakao) z Ghany. Zvyšných 5 až 10 % celosvetovej úrody kakaa tvorí kakao jemnej chuti. Jemné aromatické kakao je vysoko kvalitné kakao s jemnou arómou. Pestuje sa najmä v Latinskej Amerike a Karibiku. Spoločnosť Lindt & Sprüngli používa jemné aromatické kakaové bôby (Criollo a Trinitario) z Ekvádoru, Madagaskaru, Dominikánskej republiky, Papuy – Novej Guinei a Peru. Vo všetkých krajinách, odkiaľ kakaové bôby odoberáme, je zavedený náš vlastný program udržateľnosti, Farmársky program Lindt & Sprüngli.
V roku 2020 po dosiahnutí nášho cieľa získavať 100 % kakaových bôbov prostredníctvom Farmárskeho programu, sme v roku 2021 tento program rozšírili o kakaové maslo z Pobrežia slonoviny. Ide o významné kroky na ceste k nášmu cieľu získavať do roku 2025 všetky naše kakaové výrobky (bôby, maslo, prášok a čokoládovú hmotu) prostredníctvom programov udržateľnosti.
Ďalšie informácie.
2. Čo robí spoločnosť Lindt & Sprüngli pre udržateľné získavanie kakaových bôbov?
V roku 2008 sme zaviedli Farmársky program Lindt & Sprüngli v Ghane a v nasledujúcich rokoch v ostatných krajinách, kde nakupujeme kakaové bôby (Ekvádor, Dominikánska republika, Madagaskar, Papua – Nová Guinea a Peru), aby sme podporovali našich pestovateľov kakaa, ich rodiny a miestne komunity. Tri hlavné ciele programu sú zvýšiť pružnosť pestovateľov, znížiť riziko detskej práce a zachovať biologickú rozmanitosť a prírodné ekosystémy. Ďalšie informácie tu.
3. Okrem kakaových bôbov sa pri výrobe čokolády používa tiež kakaové maslo a kakaový prášok, ako udržateľné sú tieto suroviny?
Spoločnosť Lindt & Sprüngli si dala za cieľ do roku 2025 nakupovať 100 % svojho kakaa (bôbov, masla, prášku a čokoládovej hmoty) prostredníctvom programov udržateľnosti.
Po dosiahnutí cieľa nákupu 100 % kakaových bôbov prostredníctvom nášho Farmárskeho programu Lindt & Sprüngli v roku 2020 sme program v roku 2021 rozšírili na kakaové maslo. V roku 2022 už bolo možné nakupovať prostredníctvom nášho programu aj malé množstvo kakaového prášku, tým sa krok za krokom blížime k dosiahnutiu nášho cieľa do roku 2025.
4. Ako udržateľné je balenie našej čokolády?
Spoločnosť Lindt & Sprüngli spolupracuje na niekoľkých obalových iniciatívach smerujúcich ku splneniu piatich cieľov pokrývajúcich dopad obalu po celý čas jeho životného cyklu, od nákupu surovín po návrh možností recyklácie alebo opakovaného použitia. Tak napríklad plánujeme do roku 2025 nakupovať 100 % obalov na báze buničiny a papiera z certifikovaných udržateľných dodávateľských reťazcov a dosiahnuť to, aby sa 100 % našich obalov dalo recyklovať alebo opakovane použiť. Okrem inovatívnych obalových riešení, ktoré priebežne zavádzame, tiež aktívne meníme naše produktové portfólio, aby sme znížili hmotnosť obalu a množstvo odpadu vznikajúce pri jeho výrobe, a minimalizovali množstvo zničených obalov. Čokoláda je krehký výrobok, ktorý musí byť optimálne chránený pred vplyvmi prostredia. Preto musíme pri vývoji nových obalov mať vždy na zreteli kritériá udržateľnosti, bezpečnosti potravín a kvality.
5. Ako bojuje spoločnosť Lindt & Sprüngli proti odlesňovaniu dažďových pralesov spôsobenému pestovaním kakaa?
Pestovanie kakaa predstavuje vysoké riziko straty biodiverzity z dôvodu odlesňovania alebo farmárskych praktík poškodzujúcich životné prostredie. Uvedomujeme si svoju zodpovednosť a chceme prispieť k tomu, aby sa zabránilo odlesňovaniu hnanému potrebou pestovať viac kakaa. Preto sme v roku 2019 zaviedli program Kakao bez odlesňovania a akčný plán na poľnohospodárske využívanie lesov.
Hlavné ciele nášho akčného plánu na pestovanie kakaa sú:
- Nenakupovať kakao pestované v oblastiach chránených podľa miestnych zákonov.
- Nepodporovať rozširovanie plôch na pestovanie kakaa do oblastí vymedzených prístupom High Carbon Stock (HCS) alebo rovnocenným prístupom.
- Poľnohospodársko-lesnícke systémy na produkciu kakaa.
- Podporovať komunitnú ochranu a obnovu lesa.
6. Aké ciele si spoločnosť Lindt & Sprüngli stanovila v oblasti riešenia klimatických zmien?
Riadenie a vykazovanie emisií skleníkových plynov (GHG) v spoločnosti Lindt & Sprüngli je historicky zamerané na emisie z výroby čokolády v našich závodoch (v rozsahu 1 a 2). Vzhľadom na náš priamy vplyv to bol logický prvý krok. Teraz zásadne meníme náš prístup, aby zodpovedal najlepším dostupným vedeckým poznatkom o riešení klimatickej zmeny a zohľadňoval našu kompletnú uhlíkovú stopu, vrátane emisií z celého nášho hodnotového reťazca (rozsah 3). V dôsledku toho sa spoločnosť Lindt & Sprüngli v roku 2021 zaviazala definovať vedecky podložené ciele (SBT), vrátane krátkodobého cieľa zníženia emisií a cieľa dosiahnuť nulové čisté emisie v dlhodobom horizonte. V tomto roku sme naše ciele predložili iniciatíve Science Based Targets (SBTi) a oznámime ich v druhej polovici roku 2023.
V medziobdobí sme sa zaviazali dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov v našom výrobnom procese o 2 % ročne oproti úrovni roku 2020 na tonu produkcie. V roku 2022 sme dosiahli celkové zníženie o 21 % pri porovnaní s úrovňou v roku 2020.
7. Zaviazala sa spoločnosť Lindt & Sprüngli k udržateľným obchodným praktikám?
Áno. Všetky informácie o našom záväzku udržateľnosti nájdete na našich webových stránkach. Spoločnosť Lindt & Sprüngli každoročne zverejňuje správu o udržateľnosti, v ktorej informuje o pokroku v plnení svojich záväzkov. Ďalšie informácie nájdete na našich firemných webových stránkach.