História Lindt

Podnikateľská duša. Možnosť objavovať. Vynález konšovania. Perfektné partnerstvo. To je príbeh vzniku spoločnosti Lindt & Sprüngli.

Začiatok 19. storočia

PRIEKOPNÍCI ČOKOLÁDY

Všetko sa začalo otvorením malej cukrárskej predajne Davida Sprüngli v Zürichu. Podnik rástol rýchlo najmä vďaka podnikateľskej duši a nezastaviteľnej vášni. Čoskoro sa meno Sprüngli stalo slávnym v čokoládovom odvetví.

1845: Začiatky úspechu

V malom cukrárskom obchodíku na Marktgasse v centre Zürichu stvorili David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann prvú pevnú čokoládovú tabuľku v nemecky hovoriacej časti Švajčiarska. Čokoláda sa stala vzápätí ohromným úspechom.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: Prvá továreň

Sprüngli prudko rástol a otvoril tak továreň v Horgene v roku 1847. Čokoládu bolo cítiť vo vzduchu hneď po spustení produkcie.

Druhá polovica 19. storočia

PERFEKTNÉ PARTNERSTVO

V priebehu druhej polovice 19. storočia rozšíril David Sprüngli svoj podnik a začal tak budovať slávne meno. Jeho dvaja synovia Rudolf a Johann Rudolf boli odhodlaní prevziať spoločnosť a rozdeliť si majetok. V čase, keď sa tieto interné zmeny v Sprüngli diali, Rodolphe Lindt – syn farmaceuta práve začínal so svojím malým cukrovinkovým obchodíkom v Berne…

1859: Nová cukráreň

Sprüngli slávnostne otvoril druhú cukráreň na hlavnom námestí Paradeplatz v Zürichu – teraz najznámejšia cukráreň Sprüngli. Elegantný interiér veľmi rýchlo získal obľubu miestnych a stal sa tak častým miestom na stretnutia.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Vynález konšovania

V začiatkoch, krátko po otvorení v roku 1879 spoločnosť Rodolpha Lindta a jeho synov produkovala iba tvrdú a horkú čokoládu. Nenechal sa však odradiť, zdokonaľoval a vymýšľal, až raz… Bol piatkový večer po mesiacoch testovania a on opustil továreň bez toho, aby konšovací stroj vypol. Zabudol alebo to urobil schválne? To sa už nedozvieme. Stroj však nepretržite pracoval celú noc a celý víkend. Čokoláda bola zmenená raz a navždy. Tak sa začala nenapodobiteľne krémová, svetovo známa čokoláda Lindt.

Tajomstvo tejto krémovo jemnej čokolády je celé v miešaní – konšovaní. Rovnomerné a dlhodobé premiešavanie kakaového masla, kakaovej hmoty a mlieka, o ďalších ingredienciách nehovoriac. Technika Lindt konšovania stvorila vysnenú „rozplývajúcu sa čokoládu“, takú jemnú a chutnú, že jej nie je možné odolať. Takto sa začala čokoládová revolúcia. Dnes konšovanie využívajú všetci výrobcovia čokolády na celom svete.

1892: Rozdelenie medzi bratmi

Keď sa Rudolf Sprüngli-Ammann rozhodol zo spoločnosti odstúpiť, rozdelil spoločnosť medzi svojich synov, Johanna Rudolfa a Davida Roberta. Johann Rudolf prevzal továreň, kým jeho mladší brat sa staral o dva cukrárske obchodíky.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Zrodenie Lindt & Sprüngli

Po vzniku Lindt na základe tajomstva v roku 1879 sa Švajčiarsko objavilo na svetových mapách ako prvotriedny výrobca čokolády. To si rýchlo všimol Sprüngli. Jeho záujem bol podnecovaný, a tak spoznal svojho čokoládového spoločníka.

Tieto dve rodiny sa však nestretli až do roku 1899. Johann Rudolf Sprüngli práve dokončil budovanie väčšej továrne v Kilchbergu, kde je dnes medzinárodná centrála. Tá slúžila na zvýšenie výrobnej kapacity. V Berne prevyšoval dopyt po krémovej čokoláde schopnosti Rodolpha Lindta a jeho zastaraných strojov.

Preto keď Sprüngli ponúkol odkúpiť spoločnosť za pozoruhodnú sumu 1,5 milióna zlatých frankov vrátane zamestnancov a tajného receptu, Lindt súhlasil pod podmienkou, že bude mať možnosť ovplyvniť budúcnosť spoločnosti. Týmto spôsobom vzniklo perfektné partnerstvo. 

Začiatok 20. storočia

VYTRVALOSŤ NAVZDORY UTRPENIU

Na začiatku nového storočia Lindt & Sprungli prosperoval, aj keď to nebolo bez problémov. Napriek prvej svetovej vojne švajčiarsky čokoládový priemysel prekvital, pričom na jeho úspechu sa významnou mierou podieľala spoločnosť Lindt & Sprungli. V roku 1915 sa väčšina našej produkcie exportovala do zahraničia. Neskôr počas druhej svetovej vojny bola spoločnosť vystavená ešte väčším neistotám, avšak nestratila na kvalite svojich nastavených štandardov. Na konci vojny – zhodou okolností nášho stého výročia – predaj opäť prudko vzrástol.

1920: Prvá pobočka v zahraničí

V dvadsiatych rokoch 20. storočia sa usilovala spoločnosť o rozšírenie do zahraničia prostredníctvom všeobecných zastúpení v Nemecku, USA a Spojenom kráľovstve. V roku 1928 sa tak zriadila prvá oficiálna dcérska spoločnosť v Berlíne s továrňou na licencovanú produkciu.

Horse and carriage chocolate delivery.
Druhá polovica 20. storočia

MEDZINÁRODNÁ EXPANZIA

Spoločnosť sa ďalej rozrastala na všetkých kľúčových trhoch s vlastnými dcérskymi spoločnosťami alebo distribútormi. V súčasnosti je spoločnosť Lindt & Sprüngli jednotkou na globálnom trhu s prémiovou čokoládou a je preslávená svojimi tradičnými čokoládami.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945: 100 rokov Lindt & Sprüngli

Spolu s koncom druhej svetovej vojny oslávili Lindt & Sprüngli 100 rokov. Okrúhle výročie privítali 12-dielnou reklamou a spotreba čokolády opäť narástla.

1945 Lindt chocolate advert.
Early Lindor bars.

1949: Čokoládové zlato – LINDOR

V nadväznosti na koniec vojny sa usilovali Majstri čokolády Lindt o stvorenie niečoho celkom nového na povzbudenie myslí spotrebiteľov. Rozhodli sa začať s experimentmi nových receptov a zdokonaľovať metódu konšovania až do roku 1949, keď prišli  s čokoládou takou neskutočne jemnou, že sa ju dalo prirovnať k tekutému zlatu. Pomenovali ju LINDOR. Najprv bola uvedená v podobe krémovo jemnej a neodolateľne chutnej čokoládovej tabuľky. LINDOR bol spájaný s pralinkami zabalenými do fólie až o 20 rokov neskôr. Chceli by ste sa dozvedieť viac o histórii LINDORU?

Zistiť viac

1952: SKÁKAJÚCE PREKVAPENIE: Lindt Zlatý Zajačik

V roku 1952 sa na predajných regáloch po prvýkrát objavil Lindt Zlatý Zajačik. Jeden zo švajčiarskych Majstrov čokolády sa nechal inšpirovať svojou dcérkou a stvoril tak zajačika z mliečnej čokolády, ktorého zabalil do zlatej fólie a daroval mu červenú stužku na krk s malým zvončekom, aby sa nikdy nestratil. Dnes je Zlatý Zajačik Lindt hlavnou postavou Veľkej noci a oznamuje tak príchod jari. Chceli by ste poznať celý príbeh o Lindt Zlatom Zajačikovi?

Zistiť viac
Gold bunny with baby bunny.
Early Lindor truffles.

1969: Celosvetovo obľúbené – pralinky LINDOR

V roku 1969 uviedol Lindt & Sprüngli dlho očakávanú pralinku LINDOR zabalenú v červenej fólii ako súčasť vianočnej kampane. Dočkali sa okamžitého úspechu od zákazníkov, ktorí boli veľmi sklamaní, keď spolu s Vianocami odchádzali aj pralinky.

ZISTIŤ VIAC

1979: Lindt pralinky

Pred koncom desaťročia sa pralinky Lindt oddelili od vlastnej produktovej rady a vytvorili tak prémiovú selekciu čokoládových praliniek pre špeciálne udalosti.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt Excellence Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

V roku 1989 vznikla ďalšia klasika. Spoločnosť Lindt & Sprüngli predstavila extra tenkú horkú čokoládu EXCELLENCE s intenzívnymi a elegantnými príchuťami a jemnou textúrou.

Objavujte EXCELLENCE
Začiatok 21. storočia

BUDÚCNOSŤ LINDT & SPRÜNGLI

V Lindt & Sprüngli sme odhodlaní vyvíjať nové a neobjavené príchute, ktoré budú inšpirovať našich zákazníkov a zároveň zachovávať najvyššiu kvalitu v každom jednotlivom produkte. Na prelome storočí sme sa zameriavali na zavedenie najmodernejšíchtechnológií, vytvorenie množstva nových delikátnych výrobkov a vzrušujúcich iniciatív, ktoré vám priblížia svet Lindt.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: PROGRAM PRE PESTOVATEĽOV Lindt & Sprüngli

Dôležitou súčasťou firemnej filozofie spoločnosti Lindt & Sprüngli je udržateľnosť, ktorá je pevne zakotvená v jej stratégii od získavania kakaových bôbov až po finalizáciu čokoládových produktov. Od roku 2008 predstavuje farmársky program spoločnosti Lindt & Sprüngli vyjadrenie nášho záväzku týkajúceho sa udržateľnosti.

ZISTIŤ VIAC

2009: Grandslam

Medzinárodný šampión tenisu Roger Federer pôvodom zo Švajčiarska sa stal ambasádorom značky pre spoločnosť v roku 2009. V rovnakom roku sa maloobchodná sieť Lindt & Sprüngli rozšírila celosvetovo a čokoláda Lindt sa tak stala dostupnou pre výrazne širšie obecenstvo.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt chocolate teddy.

2011: Vianočné kúzlo Lindt – Medvedík TEDDY

Medvedík Lindt bol uvedený pre ešte väčšie kúzlo Vianoc v priebehu sezóny v roku 2011.

2013: Venujme späť

V roku 2013 založila Lindt & Sprüngli nadáciu "Lindt Cocoa Foundation" a "Lindt Chocolate Competence Foundation". Nadácia zlepšuje sociálne a ekologické prostredie v rámci celej produkcie čokolády. Program pre pestovateľov kakaa zaisťuje udržateľné poľnohospodárstvo a podporuje aktuálne snahy o zlepšenie životných a pracovných podmienok farmárov na kakaových pláňach.

ZISTIŤ VIAC
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Home of Chocolate

Lindt & Sprüngli otvoril svoje brány Lindt Home of Chocolate, múzea a čokoládovej továrne v jednom, na oslavu 175. výročia. Vybudovaný v medzinárodnej centrále v Kilchbergu zastrešuje interaktívne výstavy, výskum a výrobné zariadenia a najväčší obchod s čokoládou na svete. Nachádza sa tu aj kaviareň a čokoládovňa špecializovaná na kurzy pečenia. Ako v Domove čokolády tu nie je žiadnym prekvapením, že sa v Home of Chocolate nachádza aj jedna z najväčších čokoládových fontán na svete!

Dnes je Lindt & Sprüngli domovom charakterizujúcim blaho, kvalitu a sladké potešenie na celom svete. Sme svetovým lídrom prémiovej čokolády so zázemím vo vyše 120 krajinách sveta a továrňami v USA a európskych krajinách. Navzdory nášmu rastu je spoločnosť Lindt & Sprüngli tuzemskou spoločnosťou – dôkazom je, že Švajčiari zostávajú našimi najväčšími šampiónmi vďaka 1 skonzumovanej pralinke na obyvateľa denne.

ZISTIŤ VIAC

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success