Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

História Lindt

Podnikateľská duša. Možnosť objavovať. Vynález konšovania. Perfektné partnerstvo. To je príbeh vzniku spoločnosti Lindt & Sprüngli.

Začiatok 19. storočia

PRIEKOPNÍCI ČOKOLÁDY

Všetko sa začalo otvorením malej cukrárskej predajne Davida Sprüngli v Zürichu. Podnik rástol rýchlo najmä vďaka podnikateľskej duši a nezastaviteľnej vášni. Čoskoro sa meno Sprüngli stalo slávnym v čokoládovom odvetví.

1845: Začiatky úspechu

V malom cukrárskom obchodíku na Marktgasse v centre Zürichu stvorili David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann prvú pevnú čokoládovú tabuľku v nemecky hovoriacej časti Švajčiarska. Čokoláda sa stala vzápätí ohromným úspechom.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: Prvá továreň

Sprüngli prudko rástol a otvoril tak továreň v Horgene v roku 1847. Čokoládu bolo cítiť vo vzduchu hneď po spustení produkcie.

Druhá polovica 19. storočia

PERFEKTNÉ PARTNERSTVO

V priebehu druhej polovice 19. storočia rozšíril David Sprüngli svoj podnik a začal tak budovať slávne meno. Jeho dvaja synovia Rudolf a Johann Rudolf boli odhodlaní prevziať spoločnosť a rozdeliť si majetok. V čase, keď sa tieto interné zmeny v Sprüngli diali, Rodolphe Lindt – syn farmaceuta práve začínal so svojím malým cukrovinkovým obchodíkom v Berne…

1859: Nová cukráreň

Sprüngli slávnostne otvoril druhú cukráreň na hlavnom námestí Paradeplatz v Zürichu – teraz najznámejšia cukráreň Sprüngli. Elegantný interiér veľmi rýchlo získal obľubu miestnych a stal sa tak častým miestom na stretnutia.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Vynález konšovania

V začiatkoch, krátko po otvorení v roku 1879 spoločnosť Rodolpha Lindta a jeho synov produkovala iba tvrdú a horkú čokoládu. Nenechal sa však odradiť, zdokonaľoval a vymýšľal, až raz… Bol piatkový večer po mesiacoch testovania a on opustil továreň bez toho, aby konšovací stroj vypol. Zabudol alebo to urobil schválne? To sa už nedozvieme. Stroj však nepretržite pracoval celú noc a celý víkend. Čokoláda bola zmenená raz a navždy. Tak sa začala nenapodobiteľne krémová, svetovo známa čokoláda Lindt.

Tajomstvo tejto krémovo jemnej čokolády je celé v miešaní – konšovaní. Rovnomerné a dlhodobé premiešavanie kakaového masla, kakaovej hmoty a mlieka, o ďalších ingredienciách nehovoriac. Technika Lindt konšovania stvorila vysnenú „rozplývajúcu sa čokoládu“, takú jemnú a chutnú, že jej nie je možné odolať. Takto sa začala čokoládová revolúcia. Dnes konšovanie využívajú všetci výrobcovia čokolády na celom svete.

1892: Rozdelenie medzi bratmi

Keď sa Rudolf Sprüngli-Ammann rozhodol zo spoločnosti odstúpiť, rozdelil spoločnosť medzi svojich synov, Johanna Rudolfa a Davida Roberta. Johann Rudolf prevzal továreň, kým jeho mladší brat sa staral o dva cukrárske obchodíky.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Zrodenie Lindt & Sprüngli

Po vzniku Lindt na základe tajomstva v roku 1879 sa Švajčiarsko objavilo na svetových mapách ako prvotriedny výrobca čokolády. To si rýchlo všimol Sprüngli. Jeho záujem bol podnecovaný, a tak spoznal svojho čokoládového spoločníka.

Tieto dve rodiny sa však nestretli až do roku 1899. Johann Rudolf Sprüngli práve dokončil budovanie väčšej továrne v Kilchbergu, kde je dnes medzinárodná centrála. Tá slúžila na zvýšenie výrobnej kapacity. V Berne prevyšoval dopyt po krémovej čokoláde schopnosti Rodolpha Lindta a jeho zastaraných strojov.

Preto keď Sprüngli ponúkol odkúpiť spoločnosť za pozoruhodnú sumu 1,5 milióna zlatých frankov vrátane zamestnancov a tajného receptu, Lindt súhlasil pod podmienkou, že bude mať možnosť ovplyvniť budúcnosť spoločnosti. Týmto spôsobom vzniklo perfektné partnerstvo. 

Začiatok 20. storočia

VYTRVALOSŤ NAVZDORY UTRPENIU

Na začiatku nového storočia Lindt & Sprungli prosperoval, aj keď to nebolo bez problémov. Napriek prvej svetovej vojne švajčiarsky čokoládový priemysel prekvital, pričom na jeho úspechu sa významnou mierou podieľala spoločnosť Lindt & Sprungli. V roku 1915 sa väčšina našej produkcie exportovala do zahraničia. Neskôr počas druhej svetovej vojny bola spoločnosť vystavená ešte väčším neistotám, avšak nestratila na kvalite svojich nastavených štandardov. Na konci vojny – zhodou okolností nášho stého výročia – predaj opäť prudko vzrástol.

1920: Prvá pobočka v zahraničí

V dvadsiatych rokoch 20. storočia sa usilovala spoločnosť o rozšírenie do zahraničia prostredníctvom všeobecných zastúpení v Nemecku, USA a Spojenom kráľovstve. V roku 1928 sa tak zriadila prvá oficiálna dcérska spoločnosť v Berlíne s továrňou na licencovanú produkciu.

Horse and carriage chocolate delivery.
Druhá polovica 20. storočia

MEDZINÁRODNÁ EXPANZIA

Spoločnosť sa ďalej rozrastala na všetkých kľúčových trhoch s vlastnými dcérskymi spoločnosťami alebo distribútormi. V súčasnosti je spoločnosť Lindt & Sprüngli jednotkou na globálnom trhu s prémiovou čokoládou a je preslávená svojimi tradičnými čokoládami.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945: 100 rokov Lindt & Sprüngli

Spolu s koncom druhej svetovej vojny oslávili Lindt & Sprüngli 100 rokov. Okrúhle výročie privítali 12-dielnou reklamou a spotreba čokolády opäť narástla.

1945 Lindt chocolate advert.
Early Lindor bars.

1949: Čokoládové zlato – LINDOR

V nadväznosti na koniec vojny sa usilovali Majstri čokolády Lindt o stvorenie niečoho celkom nového na povzbudenie myslí spotrebiteľov. Rozhodli sa začať s experimentmi nových receptov a zdokonaľovať metódu konšovania až do roku 1949, keď prišli  s čokoládou takou neskutočne jemnou, že sa ju dalo prirovnať k tekutému zlatu. Pomenovali ju LINDOR. Najprv bola uvedená v podobe krémovo jemnej a neodolateľne chutnej čokoládovej tabuľky. LINDOR bol spájaný s pralinkami zabalenými do fólie až o 20 rokov neskôr. Chceli by ste sa dozvedieť viac o histórii LINDORU?

Zistiť viac

1952: SKÁKAJÚCE PREKVAPENIE: Lindt Zlatý Zajačik

V roku 1952 sa na predajných regáloch po prvýkrát objavil Lindt Zlatý Zajačik. Jeden zo švajčiarskych Majstrov čokolády sa nechal inšpirovať svojou dcérkou a stvoril tak zajačika z mliečnej čokolády, ktorého zabalil do zlatej fólie a daroval mu červenú stužku na krk s malým zvončekom, aby sa nikdy nestratil. Dnes je Zlatý Zajačik Lindt hlavnou postavou Veľkej noci a oznamuje tak príchod jari. Chceli by ste poznať celý príbeh o Lindt Zlatom Zajačikovi?

Zistiť viac
Gold bunny with baby bunny.
Early Lindor truffles.

1969: Celosvetovo obľúbené – pralinky LINDOR

V roku 1969 uviedol Lindt & Sprüngli dlho očakávanú pralinku LINDOR zabalenú v červenej fólii ako súčasť vianočnej kampane. Dočkali sa okamžitého úspechu od zákazníkov, ktorí boli veľmi sklamaní, keď spolu s Vianocami odchádzali aj pralinky.

ZISTIŤ VIAC

1979: Lindt pralinky

Pred koncom desaťročia sa pralinky Lindt oddelili od vlastnej produktovej rady a vytvorili tak prémiovú selekciu čokoládových praliniek pre špeciálne udalosti.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt Excellence Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

V roku 1989 vznikla ďalšia klasika. Spoločnosť Lindt & Sprüngli predstavila extra tenkú horkú čokoládu EXCELLENCE s intenzívnymi a elegantnými príchuťami a jemnou textúrou.

Objavujte EXCELLENCE
Začiatok 21. storočia

BUDÚCNOSŤ LINDT & SPRÜNGLI

V Lindt & Sprüngli sme odhodlaní vyvíjať nové a neobjavené príchute, ktoré budú inšpirovať našich zákazníkov a zároveň zachovávať najvyššiu kvalitu v každom jednotlivom produkte. Na prelome storočí sme sa zameriavali na zavedenie najmodernejšíchtechnológií, vytvorenie množstva nových delikátnych výrobkov a vzrušujúcich iniciatív, ktoré vám priblížia svet Lindt.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: PROGRAM PRE PESTOVATEĽOV Lindt & Sprüngli

Dôležitou súčasťou firemnej filozofie spoločnosti Lindt & Sprüngli je udržateľnosť, ktorá je pevne zakotvená v jej stratégii od získavania kakaových bôbov až po finalizáciu čokoládových produktov. Od roku 2008 predstavuje farmársky program spoločnosti Lindt & Sprüngli vyjadrenie nášho záväzku týkajúceho sa udržateľnosti.

ZISTIŤ VIAC

2009: Grandslam

Medzinárodný šampión tenisu Roger Federer pôvodom zo Švajčiarska sa stal ambasádorom značky pre spoločnosť v roku 2009. V rovnakom roku sa maloobchodná sieť Lindt & Sprüngli rozšírila celosvetovo a čokoláda Lindt sa tak stala dostupnou pre výrazne širšie obecenstvo.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt chocolate teddy.

2011: Vianočné kúzlo Lindt – Medvedík TEDDY

Medvedík Lindt bol uvedený pre ešte väčšie kúzlo Vianoc v priebehu sezóny v roku 2011.

2013: Venujme späť

V roku 2013 založila Lindt & Sprüngli nadáciu "Lindt Cocoa Foundation" a "Lindt Chocolate Competence Foundation". Nadácia zlepšuje sociálne a ekologické prostredie v rámci celej produkcie čokolády. Program pre pestovateľov kakaa zaisťuje udržateľné poľnohospodárstvo a podporuje aktuálne snahy o zlepšenie životných a pracovných podmienok farmárov na kakaových pláňach.

ZISTIŤ VIAC
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Home of Chocolate

Lindt & Sprüngli otvoril svoje brány Lindt Home of Chocolate, múzea a čokoládovej továrne v jednom, na oslavu 175. výročia. Vybudovaný v medzinárodnej centrále v Kilchbergu zastrešuje interaktívne výstavy, výskum a výrobné zariadenia a najväčší obchod s čokoládou na svete. Nachádza sa tu aj kaviareň a čokoládovňa špecializovaná na kurzy pečenia. Ako v Domove čokolády tu nie je žiadnym prekvapením, že sa v Home of Chocolate nachádza aj jedna z najväčších čokoládových fontán na svete!

Dnes je Lindt & Sprüngli domovom charakterizujúcim blaho, kvalitu a sladké potešenie na celom svete. Sme svetovým lídrom prémiovej čokolády so zázemím vo vyše 120 krajinách sveta a továrňami v USA a európskych krajinách. Navzdory nášmu rastu je spoločnosť Lindt & Sprüngli tuzemskou spoločnosťou – dôkazom je, že Švajčiari zostávajú našimi najväčšími šampiónmi vďaka 1 skonzumovanej pralinke na obyvateľa denne.

ZISTIŤ VIAC

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success