Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Dedičstvo LINDOR

Z vianočnej vzácnosti k celosvetovo najobľúbenejším pralinkám. Naše pralinky LINDOR zasiahli svet rýchlosťou blesku.

1949: Skvelé začiatky

Krátko po druhej svetovej vojne boli naši Majstri čokolády poverení úlohou vynájdenia niečoho nového a takého delikátneho, že to doslova okúzli zákazníkov. Malo to byť niečo, čo svet ešte predtým neochutnal. Zo začiatku sa to zdalo nekonečným obdobím vytvárania, avšak LINDOR bol zrodený v roku 1949. Táto nová receptúra premenila čokoládu na rozplývajúce sa zlato. A tak nie div, že súčasťou názvu je zlato francúzsky – „or“ – skombinované s Lindt.

Early Lindor box with a trumpet.
Early Lindor box.

1950: Býčie oko

Prvá tabuľka LINDOR bola stvorená na jeseň v roku 1950. Reklamné kanály propagovali našu čokoládu ako najmilovanejšiu pochúťku, ktorá bola stredobodom pozornosti všetkých – podarilo sa nám presadiť!

1962: Spečatené potvrdenie

Rok 1962 umožnil uvedenie charakteristického čipkového lemovania na balení LINDOR. Čipka bola inšpirovaná slávnou St. Gallen čipkou. Tento vzor mal odkazovať na luxusný, umelecký a elegantný produkt, ktorý zostal verný švajčiarskemu dedičstvu. Čipkovaný vzor, ktorý je dodnes charakteristickým znakom, vizuálne demonštruje náš prísľub udržiavať najvyššiu kvalitu vo všetkom, čo vytvárame.

Pre výnimočné sezónne príležitosti je pridaná k tomuto ikonickému produktu malá iskra – nenechajte si tak uniknúť hviezdy zdobiace naše vianočné balenie alebo malé srdiečka, ktoré prichádzajú na deň sv. Valentína.

St. Gallen lace patterned box.
Lindor Christmas decorations.

1967: Raz na Vianoce

Ako sezónna kampaň v roku 1967, takmer 20 rokov po tom, ako bola receptúra stvorená, prišiel náš svetovo známy a milovaný produkt na trh v podobe guľatých praliniek, ktoré napodobňovali vianočné ozdoby. Vďaka novej receptúre bola čokoláda dostatočne jemná na naplnenie guľatých formičiek a rýchlemu zaschnutiu, vďaka čomu mohla byť pevná vonkajšia vrstva naplnená krémovo sa rozplývajúcou čokoládovou náplňou.

Pralinky LINDOR sa veľmi rýchlo stali populárnymi a zákazníci nadobúdali dojem, že Vianoce dorazili o niečo skôr – keď sa slávnostné obdobie skončilo, pralinky z trhu zmizli bez jedinej stopy. Prekvapení zákazníci sa vypytovali, kam pralinky zmizli. LINDOR pralinky tak veľmi chýbali, že krátko po tom, čo boli z regálov odobraté, sa do nich opäť vrátili a stali sa tak stálym produktom v našom portfóliu. Čoskoro sa z nich stal symbol spoločnosti Lindt a celosvetový čokoládový fenomén.

S ich guľatým tvarom a charakteristickým červeným balením sú pralinky LINDOR s pevnou čokoládovou vrstvou a krémovou náplňou rozpoznateľnou lahôdkou obdivovanou po celom svete. Rôzni výrobcovia skúsili napodobniť tieto ikonické pralinky, avšak všetci zlyhali. Strážime si našu receptúru veľmi pozorne. Dnes Lindt produkuje vyše miliardy praliniek LINDOR v takmer 100 krajinách.

1984: Uvedenie nových príchutí

V roku 1984 Lindt rozšíril rad praliniek LINDOR a zahrnul LINDOR Horký, pralinku z horkej čokolády s horkosladkou krémovou náplňou. Krátko nato nasledoval LINDOR Biely v roku 1985 a LINDOR Lieskový oriešok v roku 1994. Tieto tri príchute sa stali charakteristikami značky LINDOR spolu s našou jednotkou LINDOR Mliečny. Švajčiarski Majstri čokolády Lindt však ďalej vyvíjajú nové príchute na rozšírenie príchutí LINDOR – sledujú sa zvyky a trendy na miestnych trhoch na prispôsobenie sa každému chuťovému poháriku.

Všetky naše výrobky sú stvorené s vašou pomocou. Preto sa príchute praliniek LINDOR líšia v jednotlivých krajinách a v rôznych ročných sezónach. V USA sú pralinky LINDOR s arašidovým maslom privítané s obrovským entuziazmom, zatiaľ čo LINDOR s mentolom teší zákazníkov po celom svete každé Vianoce. Každé obdobie tak prináša svoje vlastné potešenie.

Na jar sú stredobodom pozornosti pralinky LINDOR Stracciatella (v niektorých krajinách známe ako Cookies and Cream). Na jeseň dominujú známe pralinky LINDOR s lieskovými orechmi a v zime sú dostupné pralinky s rôznorodými hrejivými zmesami korení, ako je škorica a koriander. Dodnes však zostáva celosvetovo najobľúbenejším tradičný LINDOR Mliečny, ktorý predstavuje vyše 50% z celkového predaja. Nie je náhodou, že pralinka LINDOR Mliečna je známa ako „Kráľovná čokolády“.

A collection of Lindor flavours.
Master Chocolatier with customers.

2009: Váš názor sa počíta

Každý deň dostávame nespočetné množstvo správ od zákazníkov – ako ste vy. Od ďakovných správ až po inšpiratívne nápady na nové výtvory – vážime si každú jednu z nich. Či už nám ďakujú, alebo chcú inšpirovať nové receptúry, vážime si každý z nich. Majstri čokolády Lindt vždy berú tieto nápady do úvahy pri objavovaní nových ciest, ako vás samotných prekvapiť a potešiť. Takto napríklad vznikla XXL pralinka LINDOR v Taliansku.

Na dosiahnutie ešte previazanejšej výroby sa v roku 2009 zorganizoval LINDOR festival vo Švajčiarsku. Tieto festivaly umožňujú našim Majstrom spoznať vás a pochopiť Vaše chuťové poháriky. V nadväznosti na tému chuti, vedeli ste, že každý z nás si pralinku LINDOR najlepšie vychutná iným spôsobom? Sú tu nadšení spriaznenci LINDORu, ktorí si vložia celú pralinku do úst naraz a rozhryznú ju. Ostatní milovníci LINDORu si vychutnávajú pralinku cez postupné rozplývanie po dosiahnutie postupného odhalenia celej chuťovej palety. Ďalej sú tu tí z nás, ktorí sa do pralinky zahryznú napoly a ďalej si vychutnávajú krém z druhej polovice a nechávajú si tak pochúťku rozpúšťať v ústach ešte dlhšie.

Aký spôsob preferujete vy? Podeľte sa! Radi to od vás budeme počuť, pretože bez vás by sme neboli tam, kde dnes sme. Preto by sme sa vám radi za nás za všetkých v Lindt poďakovali za umožnenie nášho úspechu.