Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Naučte sa degustovať ako Majster čokolády

Od intenzívnej kakaovej arómy a komplexného chuťového pôžitku po jemnú, zamatovú textúru. Ochutnajte Lindt tak, ako sme zamýšľali: všetkými piatimi zmyslami.

Master Chocolatier examining chocolate bar.

Zrak

Počas degustácie čokolády je tiež dôležitý prvý dojem. Zamerajte sa najprv na vzhľad čokolády – jej farbu, textúru a lesk.

Hmat

Posúďte textúru povrchu (od hladkej po hrubšiu alebo drsnú).

Master chocolatier feeling chocolate bar.
Master Chocolatier listening to chocolate bar snap.

Sluch

Pridržte si tabuľku čokolády pri uchu a rozlomte ju. Sústreďte sa na zvuk, ktorý začujete: môže byť jasný alebo mierne tupý. Kvalitná čokoláda bez náplne pri lámaní vydáva jasný chrumkavý zvuk. Odlomená hrana je hladká a bez úlomkov.

Čuch

Čuchom vnímajte množstvo vôní, ktoré čokoláda obsahuje. Vône čokolády posudzujte tak, že si kúsok pridržíte priamo pod nosom alebo ju nechajte rozpustiť v ústach, vydýchnite nosom a potom sa nadýchnite a vnímajte jej arómu.

Master Chocolatier smelling the delicious aroma of chocolate.
Master Chocolatier tasting chocolate.

Chuť

Dostávame sa k najintenzívnejšiemu zážitku z degustácie čokolády: nechajte si kúsok čokolády pomaly rozpustiť v ústach. Rozpustenú čokoládu rozprestrite jazykom tak, aby sa dostala do kontaktu s vašimi chuťovými pohárikmi. Čo cítite?

Uistite sa, že ste neutralizovali vašu chuť

Keď skúšate viacero druhov čokolády, neutralizujte medzi každým kúskom vašu chuť: použite biely chlieb, slabý šípkový čaj alebo minerálku. Pred degustáciou nefajčite ani nejedzte silne korenené jedlá.

S degustáciou začnite pri čokoláde s najnižším obsahom kakaa. Začnite pri bielej čokoláde, pokračujte mliečnou a nakoniec ochutnávajte tmavú. Čokoládu ochutnávajte v pokoji a v pohode, aby ste sa mohli sústrediť na svoje zmysly. Nasledujúce riadky vám objasnia hlavné princípy.

Jedna z našich najmilovanejších

Naša najpredávanejšia horká tabuľková čokoláda,
EXCELLENCE 70 %, dosahuje perfektnú rovnováhu medzi horkosťou a sladkosťou.

Cesta od kakaových bôbov k čokoládovým tabuľkám

Pýšime sa tým, čo robíme. To znamená, že sme jeden z mála výrobcov, ktorí vyrábajú čokoládu od bôbov po tabuľky. To nám dáva možnosť kontroly každého kroku v procese pre vašu garanciu, že dostávate tú najjemnejšiu prémiovú čokoládu, a to vždy.

Dokonalé párovanie

Pre pridanú hĺbku a rozsiahlejšiu chuť si vychutnajte našu horkú čokoládu so starostlivo vybraným typom kávy, čaju či vína. Objavte viacero perfektných kombinácií s Lindt.